fbpx

We leven in een heftige tijd. Het coronavirus heeft grote impact op onze manier van leven en onze directe omgeving. Misschien ben je wel meer op jezelf aangewezen, was hulp tijdelijk niet beschikbaar of kun je minder afleiding zoeken. Voor Kopp-/Kov-volwassenen kan dit extra zwaar zijn, omdat deze onzekere situatie oude patronen naar de oppervlakte kan brengen.

Want misschien voel je je door alle onzekerheden minder veilig. Daardoor komen mechanismen in werking die je ooit ontwikkelde om jezelf te beschermen.

Onveilig

Jouw ouders waren geen slechte mensen. Maar hun gedrag creëerde wel een onveilige situatie voor een kind. In jouw jeugd heb je daarom overlevingspatronen ontwikkeld, die jou beschermden tegen alle onveilige prikkels. Het was het beste wat jij als kind kon doen tegen de aanvallen, agressie, ruzies, verslavingen en wat er maar op je af kwam. Dat is logisch en helemaal oké, want dankzij die patronen heb je het allemaal doorstaan. Als kind ben jij dus heel goed omgegaan met de situatie.

Het probleem is alleen: je worstelt nu nóg. Want die patronen die je ontwikkelde? Daar heb je nu meer ellende van dan profijt.

Herprogrammeren

Nu je volwassen bent, is het tijd om jouw gedachtes, overtuigingen, patronen en gedrag onder de loep te nemen. De huidige tijd is ook een prachtige periode om je hersenen opnieuw te programmeren. Dat is waar ik je bij wil helpen.

In deze vlog vertel ik je daarom alles over mijn ervaringen in de coronatijd en hoe ik er zelf mee omga.