fbpx

Ik stond constant ‘aan’. Zorgde voor de ander. Cijferde mezelf weg. Was ervan overtuigd dat ik niet goed genoeg was. En ik zorgde niet goed voor mezelf. Herkenbaar? 

Jarenlang vocht ik tegen vermoeidheid. Elk najaar zat ik tegen een burn-out aan. En in het voorjaar krabbelde ik weer op, als de zon ging schijnen.

Drie keer lukte dat niet en raakte ik in een burn-out. Ik was uitgeput. Dat was tussen mijn 20ste en 30ste levensjaar. Daarna heb ik er altijd een gevoeligheid voor gehouden, omdat oude patronen mij nog steeds in hun greep hadden.

Overlevingsmechanieken zijn uitputtend. Ik stond altijd voor de ander klaar in plaats van voor mijzelf. Mijn eigen leven zette ik op de laatste plaats en ik werkte me suf om maar een beetje erkenning en liefde te krijgen. En je snapt het al: daar liep ik op leeg. 

Maar drie burn-outs is scheepsrecht. Hoe kwam ik eruit? Ik leerde dat de vermoeidheid te maken had met mijn opvoeding en de beschermende patronen die ik als kind aanleerde.

In onveilige omstandigheden leerde ik mezelf deze overlevingsmechanismes aan om te overleven. Niet omdat mijn ouders fout waren, maar omdat ze mij niet konden geven wat ik nodig had. Mijn overlevingsnatuur brachten mij gelukkig die mechanismen: dit zorgt voor overleving van de soort. Van mij 😉 En van jou, als je dit verhaal herkent.

Dat is dus briljant. Maar ons brein herhaalt deze patronen eindeloos, omdat het niets anders kent. Hoe bouwde ik dat om? Vooral door me te realiseren dat het nu anders is… en dat te ‘trainen’ – te zien. Elke keer weer. Nu ben ik volwassen en heb ik mijn stresspatronen (mijn overleefmechanismes) leren zien en daarmee ‘overwonnen’.

Ik heb ze omgebogen naar nieuwe, gezondere gewoontes. Mezelf uiten, grenzen stellen, weten wat goed voor mij is en ook mijn gezondheid voorop te stellen, bijvoorbeeld door te weten wat ik eet en voldoende ontspanning te kiezen.

Gelukkig ben ik nu, ondanks de pittige gebeurtenissen en samenhangende ineffectieve (please-)patronen uit het verleden, helemaal gezond, krachtig en vitaal. Ik ben dankbaar dat ik me ontspannen voel en een fijn leven heb. Ik heb regie en voel me gelukkig, autonoom en blij met alles, huis, mijn werk, mijn relaties en mijn talenten. 

Maar vooral voel ik mij dankbaar, levendig, ontspannen en energiek. Dat gun ik jou ook en daarom heb ik met al mijn professionele kennis en persoonlijke levenservaring een methode ontwikkeld: ‘Haal je ouder(s) van je schouders’. Daarmee ben ik zelf ook geheeld.

De afgelopen dertig jaar heb ik dus geen burn-out meer gehad. Sterker nog, Ik voel me blij, opgewekt, rustig, levendig en ontspannen. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. Maar mijn oude gewoontes nemen het niet meer over. Dat is zo bevrijdend. Heerlijk gewoon.

Voor veel mensen die ik mag begeleiden heeft burn-out te maken met mechanieken die zich steeds herhalen. Wees er op tijd bij en wordt jouw energieverlies en burn-out de baas’.

Word jouw energieverlies de baas!

Als je ook regie over jouw leven terug wilt vinden…. doe dan mee aan mijn ‘Haal je ouder(s) van je schouders. Breng jezelf thuis’.

Kijk hier voor de gratis introductie module “Start van de reis naar jezelf”