fbpx
Wat is de functie van vragen?

Als we in contact zijn met iemand vinden we het logisch om vragen te stellen. Waartoe? Vragen stellen doe je niet voor niets.

Vaak doe  je dat omdat het een fijne manier is om met iemand in contact te komen, in waar ‘iemand is of uithangt’…. Om het contact te verdiepen, om meer over iemand te weten.

Ook al ken je die persoon heel goed is het nog heel fijn om meer en meer te weten. Hoe werkt dat voor iemand? Wat houdt iemand bezig? … Als je iemand ontmoet, is dat bijna automatisch wat je wenst.

Laten we dat eens verder onderzoeken.

Waartoe stellen we vragen?

Vragen stellen heeft een aantal functies. Je doet het om:

  • informatie naar boven te halen
  • ervaringen te horen die je hebt
  • gevoelens te delen die je ervaart
  • aandacht te geven
  • meer te weten over iemand – verleden
  • te horen waar iemand is – in het heden/ nu
  • iemand beter te leren kennen

Bijzonder dat we dit instrument wel inzetten voor de ander.

En mijn vraag aan jou is: Hoe vaak doen we dit aan onszelf? 

Ik ben er een groot voorstander van om vragen te stellen aan mijzelf. Zeker omdat ik mijzelf soms niet in contact met een ‘ander’ begeef.  En dan heb ik behoefte aan al de bovenstaande redenen om in contact met iemand te zijn. Laat die iemand dan ook met mij op de bank zitten. Het is zo verrijkend in de relatie met jezelf om dit ook voor jezelf te doen.

Ik gun je dolgraag ook voor jezelf dat je:
  • informatie bij jezelf naar boven haalt, in het ‘weten’ of ‘niet weten’ over wat je wilt – over wat belangrijk voor je is
  • je ervaringen te erkennen en jezelf daarin te omarmen
  • gevoelens te delen die je ervaart
  • aandacht te geven aan jezelf
  • meer te weten over je verleden
  • te horen waar je bent– in het hier en nu….
  • jezelf beter te leren kennen…. en alzo meer.

Hoe mooi zou dat zijn als je je hierdoor minder eenzaam zou voelen, maar juist all-een?…. Dat je jezelf in relatie met jezelf ervaart.

 

Waartoe zou jij vragen gaan stellen aan jezelf en wat levert het jou op?

Als ik niet weet wat ik wil doen, bijvoorbeeld… ga ik zitten op de bank en stel ik mijzelf de vraag: wat wil ik nu? Ik leer mijzelf dan aan om te ‘wachten’ tot er iets komt….

Soms loop ik weken of een maand of wat rond met eenzelfde vraag. Voorbeelden daarvan zijn: ‘hoe kom ik dichterbij mijzelf?’ .. ‘wat helpt mij om liefde ontvangen?’ ‘hoe kan ik mijzelf  meer toestaan tijd voor mijzelf te ervaren?”

Soms kan ik ook met iemand ‘zitten’ om eenzelfde vraag te stellen aan mij, maar dan repeterend….  Dan heb ik hulp in het ‘bevragen’. Maar vaak doe ik het ‘met mijzelf’. En kauw ik er een tijdje op.

Wat geeft het mij? Het geeft mij dat ik zo diepe lagen in mijzelf naar boven te haal. Dat kan zo helend en verrijkend zijn. Het is zo mooi als iemand je vragen stelt. Maar soms voel ik mij alleen of er is niemand in mijn omgeving. En dan is het fantastisch dat je jezelf hebt!
Zo kan je het contact waar je behoefte aan hebt,  ook aan jezelf geven. En dat gun ik je, als verrijking naar jezelf. Je wordt er een rijker mens van. Ik voel en weet het.

Wat is het effect?

Je voelt ook dat het jezelf ‘contact geeft’ op het moment dat je het doet. Daarmee ben je minder eenzaam en meer all-een.

En als ik naar mijzelf kijk, wellicht herken je dat: Mijn behoefte in relaties is dat mensen mij ook vragen stellen, om gezien te worden, om mijzelf te verbinden, om te kunnen delen. Iets wat helend voor mij is. En die persoon is soms gewoonweg niet in mijn buurt. Dan kies ik om voor mijzelf om mijzelf te delen met mijzelf. Sinds ik dit toe sta, heb ik meer aandacht, contact en informatie, ontdekkingen over mijzelf.

Hoe doe ik het?

Ik leer bij het vragen stellen

  • om met 1 vraag rond te lopen.
  •  werkelijk te wachten op mijzelf
  • te ‘kauwen’ op de vraag en de antwoord
  • nieuwsgierig te zijn naar de antwoorden
  • zonder te oordelen de ‘antwoorden’ of informatie die komt waar te nemen
  • En dan weer te ‘wachten op mijzelf’ als ik dezelfde vraag weer stel

Daarmee ben ik meer en meer in contact met mijzelf. En voel ik mij minder eenzaam en meer all-een.

Doe je mee? Wellicht een wat gek idee, maar het levert je echt iets op! Probeer het maar ‘s. Deel hieronder wat het je geeft. Ik ben benieuwd!

 

Hoe kan je beginnen met vragen stellen aan jezelf? 4 tips om te starten voor jezelf
  1. Zit voor jezelf rustig op een plek (op je bank, stoel of een andere fijne plek voor jezelf)
  2. Voel je voeten op de grond, je adem in je lijf. Voel de datum van nu.
  3. Voel welke vraag jij nieuwsgierig naar bent, in jezelf. Wat zou je over jezelf willen weten? Waar wil je jezelf in ont-dekken?….. Laat de vraag ontstaan: laat komen wat er komt…. Hou het bij 1 keuze (bij meerdere vragen die opploppen)
  4. Laat voor jezelf een termijn opkomen dat je met die vraag wilt rondlopen. 7 dagen, 2 weken, 1 maand. Kies voor jezelf de vraag en de termijn. En schrijf het op. Hang de vraag op of zet ‘m in je telefoon. Ik stel mijzelf de vraag via een app regelmatig zodat ik ‘m elke dag 4 x per dag langs zie komen. Dan neem ik stap 1 en 2. Ik adem door, voel mijn voeten en stel mijzelf de vraag. En voel… En ik ben nieuwsgierig van wat er komt.

Deel jouw ervaringen hieronder in wat het jou geeft om jezelf vragen te stellen in eigenliefde. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen. Schrijf ze nu voor jezelf op in het veld hieronder.