fbpx

Mijn moeder is opgenomen, noodgedwongen.

Op de dementie-afdeling ging ze weigerend op de gang zitten. “Ik word zo opgehaald, ik ga hier weg!” Toen kwam de grote verrassing…

Want na twee dagen ontdooien, zit ze gezellig in de warme huiskamer. Hand in hand met een medebewoner! Hoe mooi is dat?

Een crisisopname, omdat ze altijd weigerde hierover in gesprek te gaan en het ging niet meer.

Ze heeft het vermogen nooit gehad om naar zichzelf en haar situatie te kijken. Ik vroeg haar regelmatig: hoe voel je je? Haar antwoord was steevast: ‘Eenzaam!’ ‘Hoe voel je dan dat je eenzaam bent?’ ‘Niets’, zei ze dan. ‘Ik woon gewoon alleen.’

Maar daar direct erachteraan: ‘Ik wil hier niet weg. Ik wil mijn huis niet uit. Niemand gaat daarover. Ik ben niet gek. ik kan hier prima wonen.’

De laatste 7 dagen voor de opname, wilde ze ook geen hulp.

Ze weigerde wederom naar het ziekenhuis te gaan, toch was haar pols gebroken bij een val en er was gips nodig. Ik heb haar toch in het ziekenhuis gekregen. Direct heeft ze het gips eraf gehaald met messen en scharen. Ik schrok me rot.

Daardoor ben ik de laatste 7 dagen bij haar geweest om haar zorg te verlenen. Dat was een hele klus. In die 7 dagen heeft ze nog 2 x het gips eraf gekregen terwijl ‘de wapens’ door mij weggehaald waren. Hoe ze het gedaan heeft? geen idee. Maar het werd een gevaar en een onhoudbare situatie. Daardoor is deze gedwongen opname noodzakelijk geworden.

Omdat ik er was, heb ik ook de uiterlijke zorg geregeld: Een kapper en een pedicure, zodat ze ook zich verzorgd en fijn voelde…

Het grootste geschenk kwam toen: wat er in de zorginstelling gebeurde, had ik TOTAAL niet verwacht.
Wat een ommezwaai in haar gedrag op deze plek.

Het lijkt er dus op dat ze erg blij is om met andere mensen in de warmte van een huiskamer te zitten. Ze lijkt tevreden en dankbaar. Ze geeft zelf aan het gezellig te hebben, dat hoor ik van de begeleiders terug. De verzorgenden zeggen: ‘Ze is lief en vriendelijk.’

Ze hebben het over MIJN Kopp-moeder. Hoe kan dat?

Alzheimer doet wonderlijke dingen met mijn moeder.

Ik ben erg dankbaar dat ze het goed heeft. Dankbaar voor haar rust en gemoedsrust. En dat ze de beste zorg krijgt, met veel aandacht en liefde.

Wat een opluchting, voor haar en ook voor mij!