fbpx

Ik ben net vijf dagen in het donker geweest.

En ik deel dit met je omdat dit voor jou inspirerend & waardevol kan zijn, zeker als je te maken hebt met bijvoorbeeld mantelzorg, stress, burn-out, het continu ‘aan staan’ of overprikkeling door hooggevoeligheid.

Ik had mijn rust hard nodig na een intensieve periode van mantelzorg voor mijn moeder. Ik doe altijd al veel aan self-care voor mijn lichaam en mijn zenuwstelsel, omdat ik door mijn kind-patronen gewend ben om alert te zijn. Maar na deze heftige periode van #mantelzorg heb ik het rigoureuzer aangepakt…..

Want mantelzorg eist haar tol.

Mantelzorg voor mij is extra intens omdat ik een Kopp-kind ben. KOPP = Kind van een Ouder met Psychische Problemen. In het geval van mijn moeder betekent dit dat ze, naast haar huidige Alzheimer, meer patronen heeft die het voor mij als kind ingewikkeld hebben gemaakt om veilig op te groeien en mezelf te ontwikkelen.

Daardoor moest ik in mijn kinderbrein patronen ontwikkelen om mijzelf te beschermen als kind. Deze beschermende overlevingspatronen steken in mijn leven soms nog steeds de kop op, zeker als de druk of stress toeneemt, zoals nu in de zorg voor mijn moeder.

Inmiddels heb ik mezelf hierin goed geheeld. Ik ben erg bewust, als het op komt, hoe ik mezelf kan kalmeren en heb nieuwe tools ontwikkeld om nu met de situaties om te gaan.

Toch sta ik te kijken van wat de 24/7 mantelzorg met me heeft gedaan, zeker met mijn zenuwstelsel en het effect ervan op mijn lichaam

Vooral toen mijn moeder haar pols had gebroken en werkelijk niets meer kon, staken sommige patronen letterlijk weer de Kopp op. Doordat ik sliep in mijn kinderkamer en moest dealen met haar kritische, commanderende gedrag, werden al de oude patronen in mij geactiveerd of stonden ‘klaar’ om te activeren ;-)… mijn lichaam (zenuwstelsel) was (toch blijkbaar) in een staat van paraatheid.

Hoog tijd dus voor wat zelfzorg!

Onder geweldige begeleiding en met veel oefeningen innerlijke alchemie (TAO) kwam mijn zenuwstelsel compleet tot rust. En in het donker, zonder prikkels van buiten, kon ik mijzelf weer hervinden in mijn lichaam. Ik werd me weer meer bewust van de sensaties en signalen van mijn lijf van binnenuit. Terwijl oude overleef-patronen deze prikkels meer van buitenaf waarnemen. Daarnaast haalde de broodnodige uurtjes slaap in. Alles wat zich voltrokken had, kon ik verwerken en verteren in het donker.

Omdat ik veel met mensen werk, is dit het ideale begin van het nieuwe jaar.

Zo begin ik met een schone lei aan mijn werk, wat ik met zoveel plezier doe: coachen en begeleiden, zeker op het gebied van rust, eigen autonomie en heling. Daarnaast past het helemaal in deze tijd van winter en de winterslaap van de natuur. Het heeft me zoveel goed gedaan!