Het is heel schrijnend maar je bent je maatstaf voor innerlijke tevredenheid volledig kwijtgeraakt. Wanneer doe ik het goed? Mag ik tevreden zijn? Je weet het niet. Als KOPP-kind moest je immers voortdurend met de aandacht op de ander gericht zijn om de liefde en erkenning van je ouder(s) te krijgen.
Als KOPP-kind was je aandacht op de ander gericht
Als je iets doet, voelt of wilt, richt je de aandacht eerst op de ander met al jouw zintuigen (ogen, oren, tast, smaak, reuk). Dan vul je in hoe je denkt dat de ander het wil en dan voer je het zó uit. Dat is het overlevingspatroon waar je in grootgebracht bent. Je moest wel: het was het slimste en beste wat je kon doen. Als je iets voor jezelf doet, vraag je je daarbij af:
- Wat vindt de ander ervan, als ik mijzelf fijn voel?
- Als ik zo doe, is het dan ‘gek’? Vinden ze me dan ‘maf’?
- Als ik me blij en gelukkig voel: vindt de ander mij dan nog aardig?
- Als ik mijn eigen gang ga, houden ze dan nog van me? Of laten ze mij dan in de steek?
Kortom: we verbinden wat we voelen met de vraag of het goed is. Of als we iets laten zien, voelen of doen, vragen we ons af of de erkenning en liefde van de ander er wel is. Je was immers afhankelijk van de liefde of goedkeuring van de ander
Dus voor een beetje liefde deed je alles. Je ging als (veel te) jong kind zorgen voor de ander…om te blijven leven, om aandacht en liefde te krijgen. In je gezin leerde je dus heel snel te polsen wat er goed was. En als je dat eenmaal wist, bleef je het zo doen omdat je dan dat beetje erkenning kreeg. Daar deed je het dan mee.
Deze ‘training’ van aandacht richten op de ander heeft haar sporen achtergelaten
Je bent het contact met jezelf kwijtgeraakt en met het voelen of het goed is voor jou. Je hebt jezelf verlaten en jouw eigen informatiebron: jouw lichaam. Omdat je niet begeleid bent in het jezelf en je lichaam als instrument leren kennen, is het ongewoon voor je geworden om te vertrouwen op jezelf.
Het effect: je bent vaker afgestemd op de ander dan op jezelf
Hierdoor raak je snel je gevoel van zekerheid kwijt. Soms leef je de wens van de ander, zonder dat je het door hebt. Je denkt aan wat de ander prettig zou vinden. Of je hebt zelf een beeld waar het aan moet voldoen. Je heb niet geleerd om te ervaren waar jij zelf blij en/of tevreden mee bent.
Je bent je meetlat kwijt
Dit effect werkt nu in je volwassen leven door. Hoe komt dit? Je weet niet of je het goed doet, omdat je de normen van de ander niet kent. Deze normen staan immers niet op iemands voorhoofd. Dat mag je weer opnieuw leren. Dat is weer kennis maken met wat situaties met jou doen en hoe het voor jou goed is.
Jouw brein heeft nieuwe input nodig
Het is spannend om niet te weten. Jouw brein en je lijf hebben nieuwe input nodig. Je mag weer leren om jouw eigen maatstaf te zijn. Je mag jouw eigen meetlat hervinden om te meten of iets goed voor jou is. Dit is een fase van niet weten toelaten en rustig aan ervaren wat jij prettig vindt en wat jij wilt in elke situatie.
Je blijft je afstemmen op de ander, terwijl het niet meer hoeft
Je stapt uit de gewenning om de ander te lezen. Dit is immers de overleving geweest. Erken nu jezelf: het is goed wat je doet en wie je bent. Nu je volwassen bent is er een groot verschil met vroeger: voor erkenning heb je jezelf en ben je niet (meer) afhankelijk van de ander!
Je eigen meetlat terugvinden – wat goed en passend is voor jezelf
Het gaat erom om jezelf leren wat je zelf voelt en wat oké voor je is. Het is niet meer relevant wat je denkt dat een ander van je wil zien of bepaalt wat je moet doen in een situatie. Kijk of je jezelf aan kunt leren om waar te nemen in de realiteit van nu. En te ervaren in je lichaam wat dingen in jouzelf doen. Als er een prikkel van buiten komt, heeft ons brein de neiging onszelf te verlaten en oplossingen te vinden die er voor de ander nodig zijn. Daarmee verlaat je jezelf. En nu mag je leren juist contact te maken met jouw lichaam en ervaren wat er is.
Terug naar het nu in je lijf
Je moet jezelf hervinden, met je eigen lichamelijke sensaties in elk moment. Hoe voelt het van binnen? Hoe reageert je lijf? Is het prettig of niet prettig voor jezelf? Dát is de meetlat. En daartoe heb je contact te maken in het nu met je eigen informatiebron: jouw lichaam.
Spiertraining om jouw eigen meetlat van tevredenheid te vinden in jouw lijf
Via een fysieke oefening, train je om uit de plaatjes in je hoofd te gaan, terug naar het contact met jouw eigen lijf. Nu. Dat is het doel. Als een spiertraining. Elke keer terug gaan om te ervaren of iets fijn voor je is, prettig voor je voelt, goed voor je is. Je kunt door deze oefening leren om jouw eigen lijf te volgen. Daar zit immers alle informatie in. Stap voor stap leren vertrouwen op jezelf.
Oefening van je hoofd naar je lijf
- Leg je hand op je arm.
Voel je hand op je arm, voel je duim, vingertopjes en handpalm… Voel daaronder je arm. - Voel ook met je arm je hand… Van binnenuit ga je ervaren hoe het is om de sensaties van die aanraking te voelen.
- Wissel dit af: voel vanuit je arm en vanuit je vingers.
- Elke keer als je naar een plaatje ‘hoe het moet voelen’ gaat, breng je de aandacht terug naar je lichaamssensaties.
- van je hand (die je arm voelt/waarneemt)
- of van je arm (die je hand voelt/waarneemt)
- Als je gewend raakt en de samensmelting voelt tussen je hand en je arm, dan beweeg je met je hand. En blijf ervaren. Niet denken wat je voelt, dan breng je de aandacht weer naar je bewegende hand.
- En dan ga je vanuit nieuwsgierigheid ervaren wat fijn voelt:
-
- harde of zachte aanraking?
- snel of langzame beweging?
- strijkend of cirkelende move?
Als de aanraking met je lichaam nog niet oké voor je is, kun je de oefening ook tijdens een wandeling buiten doen. Door een blaadje of een stam van een boom aan te raken. En elke keer via je vingers te ervaren hoe het door het tastzintuig ervaren wordt en welke effecten dit op je heeft. Het gaat erom sensaties en reacties in je lichaam te ervaren met alle aandacht die je beschikbaar hebt op dat moment. Je kunt hierbij ervaren welke prikkels van buiten welke effecten geven. En dat is de informatie.
Beschrijf gerust je ervaringen hieronder hoe de oefening voor jou is. En als je iets wilt delen, mail me gerust.
Veel ont-dekkingsplezier!
Antoinette van Reekum
redactie Jeroen van der Burght
Hoi Antoinette,
Mooie tips. Heel concreet toe te passen. Mooie uitleg hoe weer terug te gaan naar je lichaam en te leren voelen hoe het is. Fijn dat jij jouw klanten hierbij kan ondersteunen.
Liefs Kit
Wat fijn Kit dat je het zo ervaart en dat je het concreet toe kunt passen. En ja, ik ben een zeer dankbaar mens!… Ik mag dit doorgeven aan de wereld….. Dat is een verrijking en maakt mij blij en ik gun het alle mensen die dit lezen. Liefs en jij ook goeds in jouw proces. liefs, Antoinette
Wat een bijzondere oefening. Vanuit mijn hand mijn arm voelen gaat makkelijker dan andersom. Nooit bij stil gestaan dat het ook andersom kan. Ik kan deze vaker doen om nog meer in mijn gevoel te zijn en te ervaren wat het met me doet. Dankjewel hiervoor.
Hi Barbara, Wat fijn dat deze oefening je dit al geeft…. Het besef dat er een verschil is. Dat is al heel bijzonder en gaaf dat je dat bij jezelf waar neemt. Hoe is dat besef van verschil in lijf-sensaties IN/ vanuit de wijsheid van je lijf?….. Fijn om te leren dat er diverse lijf-sensaties zijn he!?… En dat dat mag, dat er verschil is… . En dat idd te exploreren…. Ons lijf is er toch, ook steeds aanwezig, dus waarom niet?… Bijzonder onderzoeksmateriaal. Dat is fijn dat je dit ervaart!… Super veel plezier met de verdere exploratie… in wat het met je doet… lieve groet, Antoinette