fbpx

We vechten wat af met z’n allen. Met onszelf, welteverstaan. 

Want alles wat we niet willen voelen, moet weg. Het moet onmiddellijk worden weggestopt, gedempt en ontkend. We willen leven alsof ze er gewoonweg niet zijn, die nare gevoelens.

Er leeft angst in ons, zeker in deze tijd. Als de angstgevoelens niet uit onszelf komen, dan worden ze wel getriggerd door social media, televisie of verhalen van anderen. Het raakt vaak aan oude patronen van onmacht, die opnieuw aan de oppervlakte komen. Maar dat doet pijn en daar willen we niks van weten.

Veel Kopp-volwassenen leveren strijd met hun gevoelens. Dag in, dag uit. Ze gaan angst, verdriet, onmacht en pijn te lijf alsof het hun ergste vijanden zijn. Ik herken het ook in mijzelf. Dit dagelijkse gevecht veroorzaakt onrust in ons zenuwstelsel, waardoor de onderhuidse angst alleen maar groeit. Het kan jaren duren, maar er komt een dag dat die opgebouwde angst een uitweg zoekt.

Je staat continu ‘aan’. Je verliest je energie, waardoor je je altijd lusteloos voelt en zelfs aanloopt tegen een burn-out of erin beland. Er komt niets uit je handen, relaties lopen stuk. Je hoofd laat je in de steek omdat de helderheid in rook is opgegaan. Je hebt jezelf niet meer in de hand. Weet niet wat je wilt, voelt je stuurloos. Je energie gaat alle kanten op. En er komt maar geen rustmoment. Continu voel je dat er prikkels op je af komen waar je niets mee kunt.

Het zou zo goed zijn om dat te voorkomen.

Gelukkig kun je leren om je gevoelens onder ogen te zien zodra ze opkomen.

De gedachte ‘Ik wil dit niet voelen’ wordt dan juist een uitnodiging om aandachtig te luisteren naar wat je lijf je vertelt.

En om die boodschap voor waarheid aan te nemen.

Gevoelens (lees lichaamssensaties) willen gevoeld worden. Alleen dan kunnen ze je ook weer loslaten.

Doe maar met mij mee…

a. Erken eens aan jezelf: ‘Ik ben bang.’… 

b. Zoom in op de sensatie van ‘bang’ in je lichaam en blijf er even bij, zoals je een geliefde of een kind zou bijstaan.

c. Bestudeer de lichaamssensatie van ‘bang’ aandachtig, bekijk het van alle kanten. Adem ernaar toe.

d. Voel simpelweg wat er gebeurt. Je zult zien dat het ‘bange gevoel/sensatie’ uiteindelijk vermindert of zelfs oplost of uit elkaar valt. 

Immers: Sensaties komen en gaan.

Dat lukt misschien niet vandaag nog, maar oefening maakt de meester: het is een kwestie van trainen.

Stop het gevecht, stop de oorlog in jezelf.

Wat een bevrijding!

Dit is jouw ultieme daad van zelfliefde.