fbpx
Hoe herkenbaar zichtbaar KOPP/KVO gaat worden via docu “Nikki”

Met tranen in mijn ogen zag ik in het TV programma M. een voor mij intens gesprek met Nikki en haar moeder samen met documentaire maakster Monique Nolte.

Ik heb grote dankbaarheid dat er aandacht komt voor dit kwetsbare thema. Nikki is zo dapper om met haar moedige moeder (die haar problematiek erkent) in een docu te komen. Ik was zelf diep geraakt door wat ik zag.

“Nikki  is een van de circa 577.500 kinderen in Nederland, die opgroeien in een gezin met een of twee ouders, die kampen met psychi(atri)sche- en/of verslavingsproblematiek.

  • Wat betekent het als je ouders niet altijd goed voor je kunnen zorgen?
  • Wanneer je soms tegen hen beschermd moet worden?
  • In hoeverre raak je – al dan niet bewust – in een loyaliteitsconflict, omdat je ondanks alles toch onvoorwaardelijk van hen houdt?”
Herkenbare thema’s voor ‘ons’ uitgelicht…

Dit gesprek, op tv, met Nikki en haar moeder in M. raakte mij diep. Ik zie de blikken van Nikki, de continue alertheid, ik hoor haar praten. Alles is zo herkenbaar. Het is voor mij pijnlijk én schrijnend om te zien welk effect de moeder van Nikki op Nikki heeft, in haar gedrag, haar gerichtheid op de moeder, haar ‘zichzelf verlaten’ om de zorg voor de moeder, als kind van 11, haar ‘serieuze’ zienswijzes en manier van praten. Dit alles, terwijl ze nog maar een kind van 11 jaar oud is. Ze doet het uit loyaliteit & liefde voor haar moeder. En haar moeder handelt ook uit de beste bedoelingen. Ik ervaar het als schrijnend dat de patronen bij Nikki (lees ‘ons’) door contact met onze KOPP/KVO-ouders in de hechting héél anders ontwikkelen. Hierdoor hebben we later, als Volwassen mensen, patronen die zich niet altijd effectief laten zien. Uiteraard kent dit wel nuances in de mate waarin deze patronen ontwikkelen. En toch.

Pijnlijke effecten op het Volwassen leven nu al via “Nikki” zichtbaar

En “wij” weten dit: Het is pijnlijk te weten welke effecten dit op het volwassen leven heeft en gaat zijn! Heel moedig dat ze in beeld wil om dit ons te laten zien. En heel moedig en dapper dat ook haar moeder in beeld wil om meer bewustwording op de zorg en op dit thema te vestigen.

Deze documentaire, in de maak, gaat over ‘ons’.

Er zijn heel veel KOPP/KVO kinderen die leven met de gevolgen van vroegkinderlijke trauma’s. En veel mensen weten niet eens dat ze hiermee rondlopen. En dat er hulp voor is.

(H)Erkenning van KOPP / KVO thema’s. En je bent méer dan KOPP/KVO

Ik weet zelf nog maar een paar jaar dat ik een “KOPP-kind” ben. En deze erkenning heeft mij erg veel gegeven. Vooral richting in waar ik mijn kon ontwikkelen en erkenning in ‘waar de onzekerheid vandaan kwam’. Daarom is het nu mijn missie om er bekendheid aan te geven én heling aan te brengen, waar ik kan.

Veel mensen weten immers niet dat ze KOPP/KVO-kind  ‘zijn’. Natuurlijk ben je veel meer dan dat, maar het is ook een erkenning van de patronen (de gevolgen) van de onveilige situatie van vroeger als kind op het volwassen leven. En dat helpt omdat je met deze erkenning ook dingen anders kan doen of aanleren.

Lastig als de problemen niet erkend worden

En daar komt nog wat bij. De moeder van Nikki erkent immers haar psychische problemen. Veel van ‘onze’ ouders hebben de psychische problemen of verslaving niet erkend. Dus wij zijn als KOPP/KVO kinderen vaak buiten beeld gebleven. En dat  heeft grote gevolgen als kind, maar juist óok als je Volwassen bent. Het geeft onzekerheid, onrust, piekeren, zichzelf op de laatste plek zetten, altijd voor de ander zorgen én veel strengheid & zelfkritiek. Ook het te vroeg volwassen worden en in de overleef-patronen (controle houden) van vroeger blijven, kan leiden tot veel klachten als burn-out of zelf ineffectieve patronen. Ik zal voor mijzelf spreken. Doordat ik pas op mijn 35ste echt erkende dat er wat aan de hand was bij mijn ouders thuis, toen kon ik het echt pas erkennen en herkennen. Dat komt ook doordat de psychische problemen van mijn ouders lang binnenshuis bleven. Ze werden door hen zelf niet erkend en ook niet door de buitenwereld. Dat geeft extra complexiteit.

Als geen ander weet ik wat het is om hierin op te groeien als enig KOPP-kind. Met veel passie & met mijn hart begeleid ik mensen, die ook de gevolgen hiervan dragen. Deze begeleiding geef ik vorm vanuit mijn gegronde kennis, expertise, wijsheid en levenservaring. Ik ben dankbaar dat Monique de docu maakt en ik wil graag, ook via het team van Monique, bijdragen aan de psyche-educatie met mijn kennis en knowledge om Volwassen KOPP/KVO-kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. Dat is zo dierbaar en mooi om alle kennis die ik nu in de begeleiding breng, te mogen uitdragen aan zoveel mogelijk mensen. Zodat iedereen rust, eigen-waarde en ontspanning kan vinden. Ik wil met alle passie, kennis en ervaring die ik in huis heb, bijdragen aan de heling van (Volwassen) KOPP/KVO kinderen.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden online, in mijn programma of in mijn praktijk. Kom naar de gratis kennismaking zodat je ook kunt ervaren wat het voor jou kan betekenen op weg naar jouw heling, rust en eigenwaarde. Als je je op wilt geven, klik dan hier. Het online programma en trainingen hierover volgen op korte termijn.

Meldt je snel, als je meer rust en tools wilt in jouw leven. Weet je welkom.

Hartelijke groet, Antoinette